Naujienos ir pranešimai spaudai

Atgal į naujienas
2019 02 20

Pranešimas žiniasklaidai


Nepaisant sudėtingų rinkos sąlygų, „Novaturas“ fiksuoja stabilius 2018 m. finansinius rezultatus

2018 m. „Novaturo“ pajamos pasiekė beveik 182 mln. eurų ir buvo 29 proc. didesnės nei  2017 m. Praėjusių metų „Novaturo“ EBITDA sudarė 8 mln. eurų, palyginti su 10,6 mln. eurų prieš metus, o konsoliduotas grynasis pelnas – 5,4 mln. eurų, lyginant su 2017 m. gautais 8,2 mln. eurų. Grupės veiklos pelningumui įtakos turėjo vasaros sezonu visose Baltijos šalyse vyravusios neįprastos oro sąlygos ir ketvirtąjį metų ketvirtį patirtos papildomos išlaidos dėl užsakomųjų skrydžių bendrovės „Small Planet Airlines“ keitimo kitu partneriu. 

Didžiausias pažintinių ir poilsinių kelionių organizatorius Baltijos šalyse „Novaturas“ pernai debiutavo Varšuvos ir „Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržose. Per praėjusius metus bendrovė aptarnavo 305 660 klientų – 31 proc. daugiau nei 2017 m. Tai 29% padidino metinių pajamų augimą iki 181,8 mln. eurų.

„Pernai „Novaturo“ grupės klientų skaičius visose pagrindinėse rinkose – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje – išaugo daugiau nei 30 proc. Tuo tarpu Baltarusijoje – naujoje perspektyvioje rinkoje, kur mūsų keliones pardavinėja vietinės Baltarusijos kelionių agentūros, augimas viršijo 100 proc. Kelionių paketai išlieka pagrindinis mūsų produktas, kuris sudaro daugiau nei 85 proc. visų pardavimų. Baltijos šalių gyventojams populiariausios vasaros sezono kryptys buvo Turkija, Graikija, Ispanija ir Bulgarija, o žiemos sezonu – Egiptas. Kiekvieną sezoną savo klientams pristatome naujas kelionių kryptis arba sugrąžiname anksčiau buvusias. 2018 m. vasaros sezonui pasiūlėme  skrydžius į Tunisą, o 2018–2019 m. žiemos sezonui  pristatėme naujas kryptis į Jordaniją ir Kubą. Platus atostogų krypčių pasirinkimas leidžia mums pasiūlyti keliones įvairių poreikių turintiems klientams“, - sakė  „Novaturo“ generalinė direktorė Audronė Keinytė.

Grupė produktų pardavimui  skirtingose rinkose naudoja įvairius pardavimo kanalus, taip padidindama pardavimų efektyvumą. Didžioji dalis „Novaturo“ paslaugų parduodamos per kelionių agentūras. Pardavimai per agentūras 2018 m. sudarė 72,7 proc. visų grupės pardavimų. „Novaturas“ šiuo metu didelį dėmesį skiria ne nuosavų mažmeninės prekybos biurų, o elektroninės prekybos kanalo vystymui.

„Kaip ir planavome, pernai pristatėme naują bendrovės tinklapio versiją visose trijose šalyse, kuriose dirbame. Prisitaikantis internetinės svetainės dizainas daug geriau pritaikytas mobiliesiems įrenginiams, kuriuos klientai vis dažniau naudoja ne tik ieškodami informacijos, bet ir pirkdami paslaugas. 2018 m. mūsų elektroninės prekybos pardavimai išaugo daugiau kaip 26 proc. ir siekė 26,7 mln. eurų“, - pabrėžė A. Keinytė.

Po pirmąjį 2018 m. pusmetį stipriai išaugusio pelningumo, vasaros sezono metu Baltijos šalis užklupę neįprastai karšti ir sausi orai sumažino kelionių paklausą. „Norėdami paskatinti keliautojų susidomėjimą, turėjome koreguoti kelionių kainas, o tai turėjo įtakos ir mūsų veiklos pelningumui. Tai ypač jautėme 2018 m. III ketvirtį, šiek tiek mažiau – IV ketvirtį. Be to, paskutinį 2018 m. ketvirtį dėl „Small Planet Airlines“ patiriamų finansinių sunkumų turėjome pakeisti mūsų aviacijos partnerį Lietuvoje. Aviacijos bendrovės pakeitimas lėmė 0,4 mln. eurų nurašymą, taip pat didesnes aviacijos paslaugų sąnaudas, kurios turėjo įtakos mūsų bendrovės pelningumo koeficientui (EBITDA) ir ketvirtojo ketvirčio bei visų metų grynajam pelnui“, - teigė „Novaturo“ finansų direktorius Tomas Staškūnas.

„Žvelgiant į teigiamus aspektus, galime pasidžiaugti, kad per ataskaitinį laikotarpį išlaikėme stabilų veiklos sąnaudų lygį. Sąnaudos augo daug lėčiau nei pardavimų pajamos, o tai reiškia, kad grupės efektyvumas auga. Atskaičius komisinius, kurie priklauso nuo pardavimų pajamų, vienkartines išlaidas, susijusias su pradiniu viešų akcijų platinimu ir aviacijos partnerio pakeitimu, veiklos sąnaudos 2018 m. padidėjo tik 1 proc. lyginant su 2017 m., o paskutinį 2018 metų ketvirtį sumažėjo 11 proc, lyginant su 2017 m. tuo pačiu laikotarpiu,“ - sakė T. Staškūnas

Lyginant su praėjusiais metais, 2018 m. „Novaturo“ grupės pelnas sumažėjo 24,9 proc. ir sudarė 8 mln. eurų. Konsoliduotas grynasis pelnas lyginant su 2017 m. sumažėjo 33,5 proc. 

Grupės „Novaturas“ finansiniai rezultatai

(Eur, tūkst.)

2018 m. 

2017 m.

Pokytis

Pajamos

181 782

141 147

+28,8%

Bendrasis pelnas

26 239

26 802

-2,1%

EBITDA

7 973

10 611

-24,9%

Laikotarpio grynasis pelnas

5 421

8 151

-33,5%

 

Apie bendrovę „Novaturas“ 

„Novaturo“ Grupė yra didžiausias kelionių organizatorius Baltijos šalyse. Nuo 2018 m. kovo 21 d. „Novaturo“ akcijos kotiruojamos Varšuvos ir „Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržose.

1999 m. įkurta bendrovė „Novaturas“ 2004 m. tapo Baltijos šalių rinkos lydere. Šiuo metu „Novaturo“ produktai siūlomi ne tik Baltijos šalyse, bet ir Baltarusijoje, kurioje platinimą vykdo vietos partneriai. 

Dėl patrauklių pasiūlymų įvairovės bei aukštos paslaugų kokybės „Novaturo“ klientų skaičius toliau didėja. Šiuo metu grupė siūlo vasaros ir žiemos atostogų paketus bei pažintines keliones autobusu ir lėktuvu. Klientai gali rinktis iš daugiau kaip 30 atostogų krypčių visame pasaulyje, iš kurių – ir patys populiariausi Pietų Europos kurortai bei rinktinės vietos Šiaurės Afrikoje, Vidurio Rytuose, Azijoje ir Lotynų Amerikoje. 

Vienas iš Grupės strateginių tikslų – išlaikyti pardavimų kanalų įvairovę. „Novaturas“ bendradarbiauja su daugiau kaip 400 kelionių agentūrų, iš jų – su visomis didžiausiomis Baltijos šalių agentūromis bei daugiau kaip 60 Baltarusijoje veikiančių agentūrų. Didžiuosiuose Lietuvos, Latvijos ir Estijos miestuose veikia „Novaturo“ mažmeninės prekybos biurai. Be to, toliau investuojama į e. prekybos kanalo vystymą.

Bendrovės verslo modelis pasižymi didelės apimties veiklos pinigų srautais ir mažomis kapitalo investicijomis Tai suteikia galimybę didelę pajamų dalį išmokėti akcininkams. Reguliarus dividendų mokėjimas – viena svarbiausių bendrovės strategijos dalių. Kiekvienais metais valdyba ketina rekomenduoti dividendais išmokėti 70–80 proc. grynojo bendrovės pelno.