Naujienos ir pranešimai spaudai

Atgal į naujienas
2019 09 05

Pranešimas spaudai

Reikalinga pagalba Baltijos jūros ruoniams: prisidėti gali kiekvienas

Kasmet Baltijos jūros pakrantėje randama daug sužalotų, nuo žmogaus veiklos nukentėjusių paukščių, ruonių ir daugiau nei 20 paklydusių ir išsekusių jų mažylių. Nukentėję gyvūnai yra gydomi Lietuvos jūrų muziejuje, tačiau čia nėra specializuotų patalpų jų gydymui ir reabilitavimui. Kelionių organizatorius „Novaturas“ pradeda bendradarbiauti su Lietuvos jūrų muziejumi ir įgyvendina paramos rinkimo kampaniją, skirtą moderniam Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrui įkurti. 

„Esame didžiausias kelionių organizatorius Baltijos šalyse ir šis statusas įpareigoja rūpintis ne tik savo verslu, mūsų klientais, bet ir nuolat ieškoti partnerystės galimybių, kurios būtų prasmingos ir turėtų ilgaamžišką išliekamąją vertę. Prisidedame prie aplinkos tausojimo, socialines problemas spręsti padedančių projektų, Lietuvos vardo garsinimo ir įvaizdžio kūrimo visame pasaulyje. Ypač džiaugiamės pristatydami naują partnerystę – bendradarbiavimo su Lietuvos jūrų muziejumi projektą”, – pasakoja įmonės generalinė direktorė Audronė Keinytė.

Lietuva turi apie 90 km ilgio Baltijos jūros pakrantę, tačiau šalyje nėra specialios įstaigos, kurioje gyvūnai būtų gydomi, slaugomi ir išmokomi gyventi laisvėje. Baltijos jūros ruoniai gydomi Lenkijoje, Vokietijoje, o Lietuvoje tokios „ligoninės“ nėra. 

„Žvejodami ar vykdydami kitą ūkinę veiklą Baltijos jūroje ir jos pakrantėse, turime prisiimti atsakomybę ir už jūros gyventojus. Aplinkos ministerija kartu su Lietuvos jūrų muziejumi jau paklojo tvirtus pamatus reabilitacijos centro statyboms, tačiau turimų lėšų nepakanka. Norint įgyvendinti šį didžiulį projektą reikia visų žmonių geranoriškumo. Mūsų misija – pakviesti, sutelkti ir suteikti galimybę visiems prisidėti prie modernaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro sukūrimo“, –  apie partnerystę pasakoja A. Keinytė. 

Kelionių organizatorius „Novaturas“, prisidėdamas prie Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro statybų projekto įgyvendinimo, kilnią misiją vykdys visose Baltijos šalyse. Perkant organizatoriaus kelionę internetu arba kelionių agentūroje, visose trijose rinkose klientai galės prisidėti 3, 5 ar 10 eurų savanoriškai socialinės atsakomybės įmoka, o surinktos lėšos bus pervedamos Lietuvos jūrų muziejui. 

„Apie šį projektą pasakosime turizmo bendruomenės nariams, savo klientams, esame suplanavę edukacinių renginių drauge su Lietuvos jūrų muziejumi, prie šios misijos kviesime prisijungti kitas įmones. Baltijos pilkieji ruoniai – reta ir  nykstanti rūšis.  Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų ir nuo kiekvieno mūsų indėlio priklauso, ar jie čia išliks Baltijos jūroje, savo namuose“, – prie projekto prisijungti kviečia įmonės vadovė.

Apie projektą:

Kiekvienais metais Baltijos jūroje rastų sužalotų gyvūnų, gydomų ir slaugomų Lietuvos jūros muziejaus administracinėse patalpose, skaičius auga. Muziejuje nėra įrengtų specializuotų patalpų jų gydymui ir reabilitavimui, todėl norint padėti kuo daugiau jūros gyvūnų Lietuvoje, pradedamas statyti Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras, skirtas ruonių, įvairių paukščių gydymui bei atstatymui. 

AB „Novaturas“ prisideda prie šio statybų projekto įgyvendinimo ir įsipareigoja visas paramai surinktas lėšas pervesti Lietuvos jūrų muziejui. Gautos paramos lėšos bus panaudotos Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro statyboms. Abi šalys savo įsipareigojimus vykdo neatlygintinai.