Naujienos ir pranešimai spaudai

Atgal į naujienas
2020 07 30

„Novaturo“ grupės 2020 m. pirmojo pusmečio rezultatai: COVID-19 atnešė 2,2 mln. eurų nuostolių, bet naujai realybei pasiruošta

Sėkmingai 2020-uosius pradėjusi „Novaturo“ grupė dar pirmojo metų ketvirčio pabaigoje kartu su viso pasaulio turizmo industrija susidūrė su beprecedenčiu COVID-19 poveikiu. Dėl pandemijos sukeltų ribojimų bendrovė nuo kovo vidurio iki liepos mėnesio laikinai kelionių į užsienį nevykdė – tai neigiamai paveikė finansinius rezultatus. Per pirmąjį metų pusmetį „Novaturo“ grupės pajamos siekė 23,5 mln. eurų (tuo pat metu pernai – 83,3 mln.) ir patyrė 2,2 mln. eurų grynojo nuostolio, kai atitinkamu laikotarpiu 2019 m. buvo uždirbta 0,4 mln. eurų pelno.  

Ir vis dėlto didžiausią turizmo istorijoje krizę bendrovė valdo sklandžiai ir efektyviai. Užsidarinėjant valstybių sienoms kovo viduryje, iš įvairiausių pasaulio kampelių „Novaturo“ grupė namo pargabeno daugiau kaip 2000 keliautojų. Bendrovė nedelsdama ėmėsi griežto kaštų taupymo ir atsisakė neprioritetinių veiklų ir projektų, bet siekė maksimaliai išsaugoti darbo vietų. Palyginus su 2019 m. pirmuoju pusmečiu, šiemet veiklos sąnaudos mažėjo 57,2 proc. ir siekė 3,6 mln. eurų, kai tuo pat metu pernai sudarė 8,5 mln. eurų. 

Valdydama situaciją ir užtikrindama likvidumą, bendrovė susitarė su banku dėl esamos paskolos mokėjimo atidėjimo bei kredito linijos pratęsimo, aktyviai dirbo ir tebedirba su Baltijos šalių vyriausybėmis ir atsakingomis institucijomis dėl pagalbos verslui priemonių – Latvijoje gauta 1 mln. eurų, Lietuvoje – 5 mln. eurų ilgalaikės paskolos likvidumui užtikrinti. Estijos vyriausybė suteikė 60 tūkst. eurų subsidiją, grupės mastu pasinaudota 135 tūkst. eurų darbo užmokesčio kompensacija. Bendradarbiavimas su valstybės institucijomis tęsiamas, ieškoma tvarių verslo tęstinumo sprendimų šiuo visai industrijai sunkiu laikotarpiu.

„Turizmo sektoriuje itin ryškus sezoniškumas, todėl kaip ir daugelis kitų turizmo įmonių, susidūrėme su apyvartinio kapitalo balanso iššūkiais, kuriuos įveikti padėjo kaštų mažinimas ir vyriausybių pagalba“, –  sako „Novaturo“ grupės vadovė Audronė Keinytė. Ji prideda, kad sėkmingai sumažintos veiklos sąnaudos, mažai kapitalo reikalaujantis verslo modelis suteikia greičio ir į besikeičiančias aplinkybes leidžia reaguoti itin greitai, o nuo liepos iš dalies atnaujintas saugus keliavimas į Europos šalis bei įmonės orientacija į skaitmeninius pardavimo kanalus rodo, kad bendrovė prie naujos realybės ir klientų poreikių prisitaikė sėkmingai.  

Saugus keliavimas – naujos realybės norma

Už kriziniu laikotarpiu išreikštą pasitikėjimą bendrovė dėkoja ir visiems savo klientams, kurie įvertino ilgametę „Novaturo“ patirtį ir išskirtinę teikiamų paslaugų kokybę. Didžioji dalis „Novaturo“ keliautojų sutiko COVID-19 ribojimų paveiktas keliones nukelti vėlesniam laikui – bendrovei tai itin svarbu, nes leidžia jau dabar planuoti 2021 m. vasaros sezono apimtis. Tiems, kurie kelionių atidėti nenorėjo, „Novaturo“ grupė viena iš pirmųjų pradėjo pinigų už atšauktas keliones grąžinimą. 

Prisitaikydama prie susiklosčiusios situacijos, „Novaturo“ grupė per pirmąjį metų pusmetį visiems Baltijos šalių gyventojams pasiūlė ir vietos turizmo alternatyvą – apgyvendinimo paslaugas gražiausiuose kurortuose, o Lietuvoje – ir pažintines keliones. 

Dalį kelionių į Europos šalis „Novaturo“ grupė atnaujino jau nuo liepos, pagrindinė atostogų kryptis – saugūs poilsiauti Graikijos kurortai. Tai – pats atostogų pikas Baltijos šalių keliautojams, todėl susidomėjimas jaučiamas. Saugaus keliavimo principai (dėvėti veido kaukę oro uostuose, lėktuvuose ar laikytis saugaus atstumo viešbučiuose) nesiskiria nuo jau įprastomis tapusių socialinio gyvenimo taisyklių, todėl išsiilgusiems atostogų nekliudo. Bendrovė nuolat dirba su partneriais užsienio šalyse ir rūpinasi, kad būtų užtikrintas maksimalus keliautojų saugumas; taip pat yra pasirengusi pasiūlyti ir daugiau krypčių, kai tik jos bus saugios.  

Akcininkų pokyčiai ir dar efektyvesnis valdymas

Per pirmąjį metų pusmetį „Novaturo“ grupėje įvyko svarbių pokyčių akcininkų bei valdymo struktūrose. Pasitraukus „Central European Tour Operator“, į akcininkų gretas stojo net trys bendrovės iš Estijos: 10,25 proc. akcijų įsigijo „Rendez Vous OU“, 9,99 proc. – „Moonrider OU“, priklausanti Estijos investicijų bendrovei „Go Group“, dar 5,25 proc. akcijų nuo šiol valdo „Rondam AS“. Visi nauji akcininkai yra susiję su turizmo verslu, jų pasitikėjimas bendrove šiuo iššūkių kupinu laikotarpiu rodo pasitikėjimą ilgalaike verslo perspektyva.  

Itin plati akcininkų struktūra „Novaturo“ grupei padės dirbti dar skaidriau ir efektyviau. Prie to prisidės ir birželio pabaigoje akcininkų siūlymu pakeista grupės valdymo struktūra: jau nuo birželio 30 d. panaikintą stebėtojų tarybą pakeitė nauja valdyba, kuriai perduota dalis priežiūros funkcijų. Naująją valdybą sudaro Janek Pohla, Vidas Paliūnas, Ugnius Radvila, dar du jos nariai – Virginijus Lepeška ir Andrius Jurkonis – yra nepriklausomi. Buvusios valdybos nariai sudaro aukščiausių vadovų komandą. 

Korporatyvinio valdymo pakeitimai supaprastino įmonių grupės valdymą, o didesnis nepriklausomų narių įtraukimas sudarys galimybių papildyti turimas vadovybės kompetencijas, įtraukti naujų požiūrių, gerosios valdysenos praktikų.  

„Novaturo“ grupės 2020 m. pirmojo pusmečio veiklos rezultatai:

 
  2020 I pusmetis 2019 I pusmetis Pokytis, proc. 
Pajamos 23,476   83,260  

-71.8 

Bendrasis pelnas 2,661 10,060   -73.5 

EBITDA 

-840   1,728   -
Grynas pelnas/nuostolis -2,244   437   -

 

Apie bendrovę „Novaturas“ 

„Novaturo“ grupė yra didžiausias kelionių organizatorius Baltijos šalyse. Nuo 2018 m. kovo 21 d. „Novaturo“ akcijos kotiruojamos Varšuvos ir „Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržose. 

1999 m. įkurta bendrovė „Novaturas“ 2004 m. tapo Baltijos šalių rinkos lydere. Šiuo metu „Novaturo“ produktai siūlomi visose Baltijos šalyse.

„Novaturo“ klientai bendrovę vertina už aukštą teikiamų paslaugų kokybę, patikimumą ir kelionių pasiūlymų įvairovę. Šiuo metu grupė siūlo vasaros ir žiemos atostogų paketus bei pažintines keliones autobusu ir lėktuvu. Klientai gali rinktis iš daugiau kaip 30 atostogų krypčių visame pasaulyje, iš kurių – ir patys populiariausi Pietų Europos kurortai bei rinktinės vietos Šiaurės Afrikoje, Vidurio Rytuose, Azijoje ir Lotynų Amerikoje.

Vienas iš Grupės strateginių tikslų – išlaikyti pardavimų kanalų įvairovę. „Novaturas“ bendradarbiauja su daugiau kaip 400 kelionių agentūrų, iš jų – su visomis didžiausiomis Baltijos šalių agentūromis. Didžiuosiuose Lietuvos, Latvijos ir Estijos miestuose veikia „Novaturo“ mažmeninės prekybos biurai. Be to, nuolat vystomi e-prekybos kanalai. 

Bendrovės verslo modelis pasižymi didelės apimties veiklos pinigų srautais ir mažomis kapitalo investicijomis Tai suteikia galimybę didelę pajamų dalį išmokėti akcininkams. Reguliarus dividendų mokėjimas – viena svarbiausių bendrovės strategijos dalių. Kiekvienais metais valdyba ketina rekomenduoti dividendais išmokėti 70-80 proc. grynojo bendrovės pelno.