Naujienos ir pranešimai spaudai

Atgal į naujienas
2021 02 10

„Novaturo“ grupės 2020 metų rezultatai: tamsiausia – praeityje

„Novaturo“ grupės 2020 metų rezultatai: tamsiausia – praeityje

Praėjusių metų pradžioje kilusi koronaviruso krizė, lėmusi turizmo sektoriaus veiklos sustabdymą, privertė suremti pečius ir pakovoti dėl išlikimo. Pasitelkus visas pastangas bei aktyviai dirbant su  Baltijos šalių vyriausybėmis ir atsakingomis institucijomis iššūkiai buvo įveikiami. Nors praėję metai finansiškai buvo nuostolingi, 2021 metus Bendrovė pradeda pozityviomis žiniomis susitarta dėl reikalingų paskolų, iki vasario mėnesio pabaigos ketinama atsiskaityti su visais keliautojais, dėl pandemijos negalėjusiais išvykti  suplanuotų atostogų. Taip pat nuo vasario mėnesio Bendrovė atnaujina skrydžius į populiariausias žiemos sezono kryptis, o, jei epidemiologinė situacija leis, vasaros sezono metu Lietuvos keliautojams bus pasiūlyta ilsėtis įprastuose Viduržemio jūros ir kituose Pietų Europos kurortuose. Atsižvelgiant į visame pasaulyje prasidėjusius vakcinacijos procesus, paprastesnį testų prieinamumą, turizmo sektoriaus adaptaciją užtikrinant keliautojų saugumą ir didesnį atostogų krypčių prieinamumą, 2021 metais Bendrovė yra pasiruošusi išpildyti savo keliautojų lūkesčius ir palaipsniui grįžti į įprastą veiklos režimą.  

Įvestas keliautojų interesus ginantis saugiklis

Dėl skirtingo valstybinio reguliavimo judėjimo atžvilgiu, po pirmosios koronaviruso bangos „Novaturo“ grupė praėjusių metų liepos mėnesį galėjo atnaujinti veiklą vos keliomis – Graikijos, Tuniso bei Kipro – kryptimis. Lapkričio mėnesį paskelbus antrąjį karantiną Baltijos šalyse Bendrovė vėl turėjo stabdyti veiklą. Tai stipriai paveikė metinius finansinius bei veiklos rezultatus – įmonių grupės mastu „Novaturas“  2020 metais aptarnavo 84 proc. mažiau klientų, lyginant su 2019 metais. 

Bendrovės pardavimai per 2020 m. dvylika mėnesių pasiekė 33,1 mln. eurų ir buvo 82 proc. mažesni, palyginus su tuo pačiu 2019 metų laikotarpiu. EBITDA rodiklis taip pat buvo neigiamas – siekė 2,6 mln., kai  tuo pačiu laikotarpiu pernai uždirbo 4,3 mln. eurų. Visų 2020-ųjų metų bendri rezultatai buvo prastesni už 2019-uosius, bet sėkmingai užbaigti finansinį likvidumą garantuojantys sandoriai bei gruodžio mėnesį užsitikrintas 11 milijonų eurų garantijų ir draudimo limitas, kuris laiduoja įsipareigojimų keliautojams įvykdymą, aiškiai rodo, kad Bendrovė yra pasiruošusi grįžti į tvaraus atsigavimo fazę.

„Turizmo verslas yra ypatingai reguliuojama sritis, todėl, planuodami 2021 metus, susitarėme dėl 11 milijonų eurų garantijų ir draudimo limito, kuris užtikrina, kad iš keliautojų gauti pinigai už ateities keliones yra apdrausti. Atsižvelgdami į šiuo metu planuojamas kitų metų veiklos apimtis, nusprendėme 9 milijonų eurų garantijas taikyti jau nuo 2021 metų pradžios. Jeigu veiklos apimtys šiais metais būtų didesnės nei dabar planuojame – panaudosime ir likusius 2 milijonus iš garantinio draudimo. Šis kelionių organizatoriams privalomas garantinis draudimas yra vienas svarbiausių saugiklių, saugojančių keliautojų interesus“, – sako Audronė Keinytė, „Novaturo“ grupės vadovė.

 

Krizinio laikotarpio programa davė rezultatų 

Praėjusių metų paskutinį ketvirtį Bendrovei taip pat pavyko susitarti su AB „Luminor“ banku dėl 5 mln. eurų ilgalaikės paskolos, kurią gavo pagal investicijų ir verslo garantijų fondo „Invega“ priemonę, mokėjimo atidėjimo – šios paskolos grąžinimo terminas pratęstas 2 metams iki 2025 m. vidurio.„Novaturas“ taip pat susitarė dėl Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerijos bei „Invegos“ skatinamosios finansinės priemonės – 1 mln. eurų paskolos atsiskaityti už dėl pandemijos neįvykusias keliones.

Įmonė aktyviai dirbo su vyriausybėmis bei atsakingomis institucijomis ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Estijoje. Latvijoje gauta 1 mln. eurų paskola veiklos likvidumui užtikrinti, suteikta 81 tūkst. eurų subsidija. Taip pat gauta 167 tūkst. eurų repatriacijos kompensacija. Tuo tarpu Estijos vyriausybė bendrovei suteikė 60 tūkst. eurų subsidiją. Įmonių grupės mastu pasinaudota 348 tūkst. eurų darbo užmokesčio kompensacija. Šios pagalbos priemonės itin svarbios grynųjų pinigų srautams subalansuoti, Bendrovė jas naudojo tiek įmonės likvidumui užtikrinti, tiek ir atsiskaitymams su keliautojais.

Siekdama užtikrinti likvidumą ir veiklos rodiklių gerinimą ateityje, Bendrovė visus metus nuosekliai laikėsi krizinio laikotarpio programos, kurios pagrindiniai aspektai apėmė ne tik valstybių teikiamos paramos įsisavinimą bei piniginių srautų reguliavimą, bet ir kaštų optimizavimo politiką. Tai lėmė, jog veiklos sąnaudos pasiekė 6,8 mln. eurų ir buvo 63 proc. mažesnės nei 2019 metais. 

 

Keliautojai solidarizavosi

Keliautojų išreikštas pasitikėjimas turizmo sektoriumi ir solidarumas sutinkant COVID-19 ribojimų paveiktas keliones nukelti vėlesniam laikui buvo neabejotina pagalba sudėtingu laikotarpiu. Taip pat nemaža keliautojų dalis pasirinko kelionių kuponus, kurių bendra suma grupės mastu sudaro 1,5 mln. eurų. Pradėję pinigus grąžinti vieni pirmųjų, šiandien Bendrovė jau yra grąžinusi 8,3 mln. eurų, o iki š. m. vasario mėn. pabaigos grąžinimai pasieks paskutinius keliautojus. Siekdama atsiskaityti su keliautojais kuo greičiau, Bendrovė 2021 metų sausio mėn. susitarė su „Invega“ dėl papildomos 1 mln. 18 tūkst. eurų paskolos. 

Siekdama sustiprinti savo santykius su keliautojais ir užtikrinti gerą jų patirtį, rugpjūčio mėnesį Bendrovė perėmė dukterinės įmonės „Sofa Travel“ pagrindinę veiklą. Klientų aptarnavimo procesų centralizavimas yra vienas iš numatytų žingsnių efektyvinant nuosavus pardavimo kanalus, kuriuo Bendrovė siekia prisitaikyti prie naujai besiformuojančių keliavimo įpročių, gerinti keliautojų patirtį bei išlaikyti aukštą aptarnavimo standartą.

 

Naujo produkto rinkai pristatymas 

Birželio mėnesį rinkai Bendrovė pristatė naują produktą – vietinį turizmą. Keliautojams įmonių grupė pasiūlė poilsį bei pažintines keliones Lietuvoje, o nuo liepos mėnesio pabaigos ir poilsį visose Baltijos šalyse. Susidomėjimas vietiniu turizmu palaipsniui auga, todėl Bendrovė ir toliau daug dėmesio skiria poilsio Baltijos šalyse plėtojimui.  Šiais metais negalėję išvykti atostogų, žmonės noriai planuoja kitų metų keliones, todėl kaip niekada anksti atidaryti 2021 m. vasaros ir 2021–2022 m. žiemos atostogų pardavimai. Bendrovė nuo vasario mėn. pradžios atnaujino skrydžių programą į Tenerifę, vasario mėnesį lėktuvai skraidins poilsiautojus į Egipto kurortus ir Jungtinius Arabų Emyratus, o nuo kovo mėnesio ir į tolimuosius Maldyvus. Turizmo infrastruktūra sparčiai adaptuojasi pagal naujus sveikatos ir saugumo reikalavimus, įsibėgėjusi rizikos grupių vakcinacija ir diskusijos dėl skiepų pasų steigimo pasaulyje teikia optimistinių vilčių dar 2021 metais grįžti prie įprasto atostogų planavimo, o kone kiekviename oro uoste prieinamos saugų keliavimą užtikrinančios priemonės, tame tarpe ir greitieji koronaviruso testai, suteikia galimybę žmonėms be papildomų sunkumų keliauti į tolimesnes atostogų kryptis. Novaturo” grupė  drąsiai pasitinka 2021-uosius metus - vos tik daugiau atostogų krypčių bus pasiekiamos keliautojams iš visų Baltijos šalių, bus galima grįžti prie labiau įprasto atostogų planavimo.

 „Novaturo“ grupės 2020 m. veiklos rezultatai:

Finansiniai rodikliai 

2020 12 mėn. 

2019 12 mėn. 

Pajamos 

33 106

179 723

Bendrasis pelnas 

3 932

21 884

EBITDA 

-2 557

3 741

Grynas pelnas/nuostolis

-4 990

4 214

 

Apie įmonę

AB „Novaturo“ grupė yra didžiausias kelionių organizatorius Baltijos šalyse, siūlantis vasaros ir žiemos atostogų paketus lėktuvu daugiau kaip 30 krypčių visame pasaulyje bei daugiau nei 100 pažintinių kelionių maršrutų. 2019 metais grupė aptarnavo daugiau nei 293 tūkst. klientų.