Naujienos ir pranešimai spaudai

Atgal į naujienas
2022 04 28

„Novaturo“ grupės 2022 m. pirmojo ketvirčio rezultatai: sėkminga metų pradžia nepaisant naujų iššūkių

2022-uosius kelionių organizatorius „Novaturas“  pradėjo solidžiais pardavimų rezultatais. Paskutinį pirmojo ketvirčio mėnesį įmonių grupė pirmą kartą nuo pandemijos pradžios aptarnautų keliautojų skaičiumi  ir sugeneruotomis pajamomis viršijo 2019 metų to paties mėnesio rezultatus. Tačiau visame pasaulyje augančios aviacinio kuro kainos pakoregavo įmonės pelningumo rodiklius.  

2022 metų pirmąjį ketvirtį  bendrovė sugeneravo 29,2 mln. eurų pajamų.  Per tris mėnesius įmonių grupė aptarnavo 36,4 tūkstančius keliautojų. EBITDA rodiklis buvo neigiamas ir siekė 96 tūkst. eurų.  Tradiciškai pirmasis metų ketvirtis yra žemo aktyvumo periodas turizmo industrijoje.

„2022-uosius metus pradėjome sėkmingai ir tęsiame laipsnišką veiklos atsigavimą, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje. Pirmąjį šių metų ketvirtį sugeneravome 4 kartus daugiau pajamų lyginant su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu ir netgi viršijome prieš pandeminių 2019 metų atitinkamo laikotarpio rezultatus. Per pirmus tris šių metų mėnesius grupės mastu aptarnavome 3 kartus daugiau keliautojų lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. Žiemos sezono atostogų krypčių pasiūla taip pat grįžo į įprastus prieš pandeminius laikus. Planuojame, kad ir antras šių metų ketvirtis savo apimtimis bus artimas 2019 metams“, - sako „Novaturo“ grupės vadovas Vitalij Rakovski.

Nauji iššūkiai: Rusijos karas prieš Ukrainą bei aviacijos kuro kainų šuoliai

Sėkmingai pradėjusi 2022-uosius metus įmonių grupė susidūrė su naujais iššūkiais – vasario pabaigoje prasidėjęs Rusijos karas prieš Ukrainą bei visame pasaulyje išaugusios naftos kainos turėjo įtakos visam turizmo sektoriui.

Ukrainos oro erdvės uždarymas civiliniams reisams pakoregavo įmonių grupės skrydžių maršrutus bei trukmes. „Prasidėjęs karas turėjo įtakos ne tik skrydžių maršrutams, bet ir žmonių elgesiui. Sulig pirmomis karo dienomis naujų užsakymų skaičius laikinai krito maždaug per pusę, žmonės keliones pirko likus 2 – 3 savaitėms iki išvykimo. Nuo kovo mėnesio pabaigos naujų užsakymų skaičius palaipsniui atsistatinėjo ir dabar esame grįžę prie įprasto naujų rezervacijų skaičiaus, koks jis buvo prieš prasidedant karui. Kovo mėnesį taip pat aktyviai bendravome su ambasadomis bei konsulatais užsienyje dėl pagalbos parskraidinti užsienyje užstrigusius Ukrainos piliečius į Baltijos šalis“, - pasakoja įmonių grupės vadovas.  

Rusijos agresija prieš Ukrainą tiesiogiai palietė ir turizmo sektoriaus bendroves veikiančias Baltijos šalyse – sankcijos įvestos kelionių operatoriui „TUI Baltics“, kuris buvo privestas nutraukti veiklą  Baltijos šalyse.

Dar vienas iššūkis, su kuriuo susidūrė turizmo sektorius – drastiškas naftos kainų šuolis. Dėl išaugusių naftos kainų, reikšmingai kilo ir aviacinio kuro kainos. Tai viena pagrindinių priežasčių turėjusių įtakos įmonių grupės pelningumo rodikliams. Didžiąją dalį pirmojo ketvirčio kelionių bendrovė pardavė dar praėjusiais metais. Pasak įmonės vadovo, tai reiškia, kad šių nupirktų kelionių savikaina dėl padidėjusio kuro kainos ženkliai išaugo ir tai neigiamai paveikė pirmojo ketvirčio pelningumo rodiklius. Neigiamam pelningumui įtakos turėjo ir intensyvi konkurencinė aplinka keliose žiemos atostogų kryptyse.

 „Novaturo“ grupės 2022 m. pirmojo ketvirčio veiklos rezultatai: 

Finansiniai rodikliai  202m. I ketvirtis 2021 m. I ketvirtis 2019 m. I ketvirtis
Pajamos 29 254 5 571 28 806
Bendrasis pelnas  2 746 1 617 3 559
EBITDA  -96 615 83
Grynasis pelnas (nuostolis)  -505 191 -148